SHARE

A piros palástban, süvegben és bottal a kezében ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus Szent Miklósnak népies alakja. 
Szent Miklós a mai napig gyermekek és diákok védőszentje. A Mikulás alakja 1841-ben tűnt fel, amikor egy amerikai kereskedő, J.W. Parkinson felfogadott egy férfit, hogy egy piros jelmezben másszon fel boltjának kéményére. 1863-ban a Harper’s Weekly egyik karikaturistája, Thomas Nast kialakította saját Mikulás képi világát, vicces bajszokat rajzolva a piros bundába öltöztetett bácsikának ábrázolta Szent Miklóst. Bár a karikatúrákból egyértelműen nem derül ki, hogy a Mikulás figurája milyen magas, mert hol manónak hol emberszerűnek ábrázolja. Azonban1881-ben készített egyik rajza igen közel áll a mostanság ismert ábrázolásához.
Louis Prang nevű amerikai nyomdász, az amerikai karácsonyi üdvözlőlapok fejedelme 1885-ben kiadott egy ünnepi képeslapot, amelyen piros ruhában ábrázolja a Mikulást. A kövérkés, piros kabátot viselő öregúr alakja innentől kezdett igazán széles körben elterjedni.

És a legenda!

1930 években erőteljesen feltörekvő Coca-Cola Company megoldást keresett arra, hogy tél idején fellendíthesse az ilyenkor gyengén teljesítő üdítős piacot. Megbízták hát Haddon Sundblom tehetséges reklámgrafikust, hogy tervezzen a márkával összekapcsoló Mikulás figurát. A sikeres figura állandó eleme lett Coca-Cola marketingjének, mert igen felpörgette a márka ismertségét és az eladásokat. Ez reklám kampány fogás nagyban hozzájárult a legenda kialakulásához, miszerint a üdítőgyár találta ki ezt a modern piros ruhás, kövérkés, nagyszakállú mosolygós Mikulás alakot.
Ez azonban sokak véleménye szerint nem igaz, ugyan is Mikulás képe már jó néhány évvel azelőtt elterjedt, hogy azt Sundblom megrajzolta volna az üdítő reklámjaihoz. Azonban a Coca-Colának vitathatatlanul igen nagy szerepe volt abban, hogy ez az ábrázolás terjedjen el széles körben.

És a lányok :)

 

Tápai Gábor